Jim Murray (cituji ho za poslední čtyři léta teprve podruhé, takže je snad zjevné, že po něm nejdu) napsal v roce 1998 v příručce Classic Bourbon, Tennessee & Rye Whiskey: "Pokoušet se najít žitnou whisky mimo Spojené státy a Japonsko je většinou odsouzeno k nezdaru." Nu, dám mu tip pro případ, že by chystal druhé vydání. Firma z Českomoravské vrchoviny Trebitsch Old Town Distillery představila nedávno svou Straight Single Grain 100% Rye Whisky. Obilnou whisky výhradně ze žita vypálenou v jediné palírně.

Voní jako rozkrojený čerstvý žitný chléb pokropený obilným lihem v kulise z vlhkého vypáleného dřeva. První doušek řízne do hltanu jako žiletka (objem alkoholu je 45 procent) a pak se rozvine útočná rojnice v čele s pepřem. Téměř na troud suchá chuť předurčuje destilát pro roli aperitivu. Nechá se zkrotit buď několika kapkami vody, nebo použít jako základ Manhattanu. Tato podle prodeje dodnes světová koktejlová "dvojka" se zrodila v poslední čtvrtině 19. století. Dlouho žila na bázi žitné, než ji její zoufalý nedostatek transformoval na Bourbon Manhattan, jenž ovšem chutná naprosto jinak.

A tak do míchací sklenice dávkuji pět centilitrů třebíčské žitné, tři centilitry snového španělského vermutu La Copa od González-Byass (to víte, jsem barmanský snob; být barový proletář, stačí mi jakékoli "rosso") a pár kapek nálevu z koktejlových třešní macerovaných v maraskinu. Přidám přemrzlé kostky ledu, pořádně všechno proženu míchací lžičkou a přes sítko naliji do sto let staré koktejlky ozdobené kladívkovým brusem. Vložím třešničku a po dlouhé době si vychutnávám sváteční originální Manhattan.