Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci přestávku na oddech a jídlo v trvání nejméně 30 minut nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce. V případě, že zaměstnanec vykonává práci, kterou nelze přerušit, což však nutně nemusí být vždy nepřetržité provozy, pak má zaměstnanec právo na přiměřenou dobu k oddychu a na jídlo.
Taková přestávka se započítává do pracovní doby. Jestliže by zaměstnavatel dospěl k závěru, že lze přerušit práci (i když se jedná o nepřetržitý provoz) a nařídí zaměstnanci čerpání přestávky na jídlo a oddech a zaměstnanec by ji k tomuto účelu nevyužil, nemůže po zaměstnavateli požadovat náhradu mzdy. Je totiž na zaměstnavateli, zda s ohledem na charakter vykonávané práce je schopen její výkon organizovat tak, že umožní jednotlivým zaměstnancům její přerušení k čerpání přestávek na jídlo a oddech.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist